Музей на исландския пънк в бивша градска тоалетна

През есента на 2016 г. бивша обществена тоалетна, популярна сред местните жители като „кота нула“, отново е отворила врати в центъра на Рейкявик, за да изпее… историята на исландския пънк.

Разположен недалеч от пристанищните докове, този малък музей е посветен на една национална пънк сцена, от началото ѝ в края на 1970-те години до разпадането на исландската алтърнатив рок банда Sugarcubes в началото на 1990-те години. Експонатите са поставени в бившите тоалетни кабинки и мивки и включват колекции от снимки, плакати, инструменти и монитори с постоянно течащи видеопотоци на класически клубни концерти.

Музейната колекция съдържа изпълнения на гостуващи банди, както и предмети и видеозаписи, свързани с местни таланти като пост рок изпълнителя Сигур Рос. Посетителите могат да слушат исландски пънк записи на слушалки, увесени върху някогашните закачалки, както и да изпробват как им тичат някои якета и могат ли да направят нещо с китарите и барабаните. На откриването е присъствал и самият фронтмен на Sex Pistols Джони Ротън.

Музеят си има и Facebook адрес.

Тъй като това е поредната институция, която едва ли ще посетя, ще си остана с подозрението, че подземният музей е осветен с крушки на фирмата „Osram“. Подсказват ми го снимките от 1985 г.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s