Синята палатка – дневник на пътешественика. Част 9

от Петя Кокудева и Георги Янев

 Малка норвежка къща някъде – По пътя за Трьомсо – Ballangen, Nordland – Ulsvåg, Nordland – Бодо – Полярният кръг – Laksforsen – Bangsund, Nord-Trøndelag

KOSELIG, Норвегия

Най-близкият превод на тази така норвежка дума е “уютно”, само че той съвсем не изчерпва значенията й. Многото нюанси на “koselig” могат да се обобщят с нещо като “вътрешно лято” – лято у дома, лято в ума и сърцето. Заради дългите, тъмни зими, заради неприветливото, постоянно изменчиво настроение на природата тук, норвежците са в пълна бойна готовност да улавят всеки слънчев миг в пълнотата му, а когато не е слънчево – да създават тези мигове у дома. Koselig са моментите край огъня в камината. Koselig е да си обуеш пухени чорапи след джапане в кишата навън. Koselig е да приготвиш домашни гофрети за приятели (но, забележете!, не е koselig да извадиш от хладилника купени от магазина гофрети, нито да включиш електрическата печка за по-бързо и лесно). Думата е сплав от топлина, уют, изпълваща те радост, приветлива атмосфера. Важно е, че koselig усещането се постига с помощта на простички неща – свещи в тъмното или домашен мармалад. Когато ведрите, светли моменти не са даденост, ти се налага да се научиш да ги създаваш и оценяваш. Koselig!

12.08.206, поживяхме в малка норвежка къща

hut7

Тези няколко дни поживяхме в малка норвежка къща, по стар стил – както хората тук са живели едно време. Печка с дърва, прости черги, шушони (приличат на нашите), вода за миене от една стомна, старо радио… (Бяхме се затъжили много за топлината на огъня, тук на север започва да е наистина студено). Съседи ни бяха една чудна рижа лисица, една морска видра и лилавите свечерявания над фиорда. Въодушевени писахме на Катрине-Мари (собственичката на къщурата), че сме видели лисица и, че е много красиво наоколо. А тя отвърна: “Хм, лисица ли? Пък аз съм свикнала да виждам предимно лавини и мръсни камиони с риба. Благодаря, че ми напомнихте на колко красиво място живея.”

П.С: На път за работа до малкия остров Rolloya Катрине-Мари често вижда китове във фиорда. На път за работа.

hut hut1 hut2 hut3 hut4 hut5 hut6 hut8

11.08.2016, Край пътя за Трьомсо коминчетата на къщите пушат 🙂

09.08.2016, На гости у Хенки, Трьомс, Гайда и Фрост

Наистина ли се казва Гайда?, възкликвам аз, докато чета, че един от вълците в Полярния парк е на име Gaida. Гайда живее тук с глутницата си, която е прочута с вълчите си целувки. “Много обичат да те ближат по лицето и даже в устата”, разказва ни Катрин, тя работи в парка отдавна и е живяла с вълчетата, докато са били малки. За вълците е важно да свикнат с хората още като малки, защото иначе се страхуват и се крият.
Полярният парк не е като никой друг парк с животни, който съм виждала. (В Норвегия парковете така или иначе нямат нищо общо със зоопаркове – животните живеят на огромни територии, в естествена среда.) Тук всички животни имат огромни свои гори и, ако водачите не ги примамят с храна за малко, изобщо няма да ги видим. 

 

ХЕНКИ
Хенки е мъжка полярна лисица, която е почти на 12 години. През лятото е сива, а зимата става чисто бяла. Може да издържи на минус 50, 60 градуса. Гледаме я отдалеч почти час – лежи си на един мъхест хълм и току си гризе ноктите. Много обича Катрин, която всеки ден я храни. Предпочита да яде от ръката й.

ТРЬОМС
Трьомс е най-възрастният мечок в Полярния парк. На 18 години е. Катрин разказва, че мечките са лакоми и хапват какво ли не, но Трьомс най-обича… гофрети! Когато му дават гофрети, започва да маха с лапа ефирно и овладяно – точно като някой диригент.
В съседство живее Салт – мечка-албинос, която в муцуната досущ прилича на прасенце.

ГАЙДА
Гайда ни допусна да го погледаме от съвсем близо. Изтягаше се сред едни лилави цветя и току се прозяваше. Катрин ни разчувства, като ни показа как се вие като вълк. Отначало си помислихме, че е някакъв запис, толкова добре симулираше вой. Вълците мигом се събраха и запоннаха също да вият. В дивата природа това е техният начин на комуникация – или се викат един друг, ако са далече; или пък известяват други глутници, че това е тяхната територия.

ФРОСТ
Фрост е 7-годишен шведски линкс, но преди всичко е истински фотомодел. Подозирам, че нарочно позира. Чакахме го да се появи около 20 минути, в които Катрин издаваше особени звуци и почукваше по кофата с месо, за да кандиса линксът да дойде. После тя закачи две парчета месо на един не много висок клон и всички се занадявахме Форст да покаже на колко висок скок е способен (линксовете могат да скачат много високо, все пак котки са). Само че днес го мързеше.

zoo10 zoo9 zoo8 zoo7 zoo6 zoo5 zoo4 zoo3 zoo2 zoo1 zoo

 

08.08.2016

Днес научих симпатична нова дума: snowhow. Сноухау са специалните знания и умения, които поелите на полярна експедиция научават от коренното северно население – Sami.

08.08.2016, Ballangen, Nordland

не е шега работа да има такива масички за обед:)

08.08.2016,Ulsvåg, Nordland

и една картина от тази сутрин

08.08.2016, Срещата на големите води при гр. Бодо

bob5

Точно в 15:01. Срещата на големите води

Недалеч от град Бодо в северна Норвегия, по четири пъти в денонощието се съживява Saltstraumen – природен феномен, прочут като най-голямото приливно течение в света. Тесен провлак свързва два почти успоредни фиорда – единият широк, другият тънък. Когато настъпи прилив или отлив, водите от двата фиорда се срещат и се завихря страховита красота. В тесния провлак се образуват десетки водовъртежи – малки и големи. Водни козуначени плитки се разстилат покрай брега. Огромни S-образни дантели от пяна се диплят и празнуват в искрящо зелено. От високия мост над провлака срещата на двете води се вижда като картина. Долу, по-встрани, един чичко, съсед на природния феномен, невъзмутимо подрязва храсти край къщата си и хич не обръща внимание на Saltstraumen. Особено е да живееш до някакво чудо. Вероятно в един момент го приемаш просто като част от градината си.

bobo bob2 bob3

06.08.2016, Полярният кръг

Добре дошли на Полярния кръг! 🙂 🙂 Тук, меко казано, не е лято, ама го обичам.

05.08.2016, Сьомгите край Laksforsen

Laksforsen

До днес само бях чела за впечатляващия живот на сьомгите. Как се раждат в сладки води, пътуват до океана, а после се връщат, плувайки дълго срещу течението, за да хвърлят хайвера си отново там, където са се родили. Прекарах около два часа край Laksforsen – водопад, по който сьомгите се изкачват нагоре по реката. Въпреки прочетеното и уверенията на Георги, аз продължавам да недоумявам как тези риби могат да преодолеят такъв воден напор, и то нагоре. Виждах десетки, които излитат и се бухват право във водната паст. Да не ви разправям, че брах и малко срам. Седях на скалите и виках “Давай! Хайде!” и “Йес!”, когато ми се стори, че някоя успее, а после видях, че зад мен стоят непознати и се усмихват, задето се паля като футболен коментатор.
(снимки: Георги Янев – търпелив и упорит  )

Laksforsen1

04.08.2016

trol

Според някои легенди първият трол в историята изобщо идва от Норвегия и е… женски! Тролката се появява в една норвежка гора през 800-та година, тъкмо когато викингският поет Браги (Bragi) се разхожда. Тя го предизвиква да влезе в т.нар стар свят и да поведе с нея поетична битка. Браги успява да съчини чудесно стихотворение и тролката го оставя да избяга, вместо да го убие.

04.08.2016, Bangsund, Nord-Trøndelag

Bangsund.pg

Събудил се Георги през нощта от странен шум. Някой хвърлял камъчета в езерото, до което сме на палатка. Излязъл навън и звукът се усилил, а Георги си казал, че този някой мята доста солидни камъни в езерото, и то посред нощ. После се огледал, но не видял никого. Обаче камъните продължавали да цамбуркат. И внезапно видял рибите! Едри риби изскачали над езерото да си ловят насекоми и се пльоскали с плясък. Сега кучето Нели се опитва да ги лови, ама не му се получава :)))

Текст: Петя Кокудева
Снимки: Георги Янев

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s