Синята палатка – дневник на пътешественика. Част 7

от Петя Кокудева и Георги Янев

Норвегия

б1

 

Знаеш, че си в норвежки филм, когато на пътя ти се изпречи трактор, каран бързо на зиг-заг от малко момче. До него в кабинката баща му размахва усмихнато ръце, навигирайки го.

22.07.2016

Според една разкошно смешна книга на норвежкия писател Odd Børetzzen, норвежците имат около 70 думи за нежелан, неприятен съсед (все пак, преди да заимат крал, са живели всеки поотделно, на своя фиорд или хълм, всеки като крал на самия себе си – затова и сега не си падат по това да имат съседи наблизо). Що се отнася до отношението им към Бог, Børretzen го описва много забавно: „норвежците са здравомислещи хора. Отношението им към Бог е като отношението им към краля. Ок е, че го има, нека си го има, само да не се мисли за много специален и стига да се държи като порядъчен норвежец. Като цяло за норвежците няма да е изненада, ако един ден срещнат краля или господ на опашката в магазина или на улица Karl Johansgatan в Осло.“

б2

21.07.2016, Tero, Sogn og Fjordane

Къщура – построена 🙂

 

20.07.2016, Крило Д
(първа част)


Психиатрията „Valen“

hauge6 hauge5 hauge4 hauge3 hauge2 hauge1

Около 20-тата си годишнина Олав Хауге започва да върши странни неща. Понякога се крие в мазето при картофите, защото се страхува, че лъчите могат да проникнат и увредят мозъка му. Често чува глас, който е авторитетен и всезнаещ, а това вдъхва увереност и спокойствие на младия Олав. По това време той вече е диагностициран с шизофрения (в началото на 20 век около 25 000 норвежци страдат от това заболяване – внушително число спрямо общото население). Първия път, когато го вкарват в крило Д на психиатрията “Вален”, Хауге прекарва там три години. Науката все още не е напреднала като днес, затова понякога се налага да му правят електрошок.
Изумителното обаче е, че на всеки пет години, когато се повтарят фазите на рецесия и болестта е във вихъра си, Хауге успява да завърши по една стихосбирка. Той нарича болестта си “дар” и “портал към друго, фантастично измерение на съществуване”. Вярва, че има поети, които “мислят”, и поети, “които виждат” – вторите са онези, в чието писане доминанта е автентичността, силната интуиция и сързаност с дребните неща от заобикалящия свят.
“Бих искал на стиховете ми да може да се вярва. Да са надеждни като стар занаят, като инструменти, които вярно ти служат в ежедневието. Не искам стиховете ми да приличат на красиви орнаменти или декорация.”

Ето едно негово стихотворение, което набързо преведох от английски.

Ако съумееш да напишеш стихотворение,
дето ще е от полза на фермера,
бъди щастлив.
Ковача не можеш никога разгада. 
А най-трудно ще е да се харесаш на дърводелеца.

 

19.07.2016, По пътя до Ulvik – Hardanger Fjord

Най-сетне съм тук. В градчето край фиорда, което толкова често съм построявала сама в ума си, четейки стихотворенията на Олав Х. Хауге – един от най-близките на сърцето ми поети. Как ли е изглеждала ябълковата му градина? Как ли е звучал гласът му? Според Хауге поезията мирише на току-що нацепени дърва за огъня, на градинска пръст и на чай, сложен да се запари. Тази нощ ще спя на палатка в Ulvik – родния му град – а утре, здраве и живот, ще видя градината и дома му за първи път.

HardangerFjord3 HardangerFjord2 HardangerFjord

19.07.2016, Fykse, Hordaland

Поздрави от мъгливата земя 🙂

18.07.2016, Берген

bergen

Hello again, beautiful Bergen 

bergen2

Върховното одеяло

 

16.07.2016

Това е мойто село, да знаете! 🙂

selo3 selo1 selo4 selo5 selo6

16.07.2016, Geilo, Buskerud

8 градуса, режещ вятър и дъжд на път за Hardanger – вторият най-дълъг фиорд в Норвегия. Кой каза лято?

15.07.2016,  Sokna, Buskerud

Станал Георги сутринта, набрал боровинки край палатката и вари сладко.

sokna1
Текст: Петя Кокудева
Снимки: Георги Янев

Advertisements

One thought on “Синята палатка – дневник на пътешественика. Част 7

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s