Синята палатка – дневник на пътешественика. Част 5

от Петя Кокудева и Георги Янев

Северна Швеция – Упсала

 

Смешни шведски традиции

През 1950 г. вестник Goteborgs Posten излиза със слисваща новина. Основите на остров Oland се били разхлабили и сега той безгрижно плавал на запад. Скоро щял да бъде част от провинция Smaland. Денят на новината е 1 април. 
*
През 1960 г. известен шведски тв водещ направил демонстрация на екран как може да се превърне черно-белият телевизор в цветен. Човекът нарязал един чорапогащник и облепил екран на телевизор с него. Дни по-късно се установило, че шведските зрители са съсипали стотици чорапогащници в опити да си направят модерен цветен телевизор. Денят на демонстрацията бил 1 април. Шведите с удоволствие празнуват деня на шегата и пеят April, April, Silly Herring!
*
Гъвкави къщи. Такива, в които човек може да мести стените, така че да разнообразява дома си често. Според стокхолмския център за архитектура и дизайн статистиката е, че жителите на такъв тип сгради дълго време не сменят дома си, защото имат свободата да го променят.
*
Когато датчаните искат да подкрепят мнението си, че шведите са варвари, те често изтъкват един специален шведски празник – Денят на ферментиралата херинга. (И до днес много шведи, особено от северната част, са ценители на миризмата на ферментирала херинга.) Освен това деликатесът вече си има и собствена пощенска марка.

09.07.2016, Шведски къмпинг

Пристигаме тази вечер в шведски къмпинг. Уредникът е същи добродушен, весел трол с бузи като колачета. На централно място до него има снимка на голяма кафява мечка, за която ни разправя, че често се навъртала край горската му къща. Ние си приготвяме нещо в кухнята и току се запътваме да отваряме палатката, когато започва да се сипе проливен дъжд. Чакаме около час, но не спира. В един момент влиза тролчо и ни подава ключ: „Няма да спите в палатката. Останете в едно от бунгалата. Не е нужно да ми плащате допълнително.“ Ами…

08.07.2016, У Стефан – две истории

sibo6

Бабата на Сара
Сара е холандка. Живее в малко селце край Амстердам, но сега обикаля Швеция, гостувайки през workaway. Снощи ни разказва за баба си – 80-годишна дама, на която скоро се наложило да сменят тазобедрена става. След операцията бабата на Сара рекла на близките си: “Ей, ако случайно взема да гушна букета, да дадете новия ми кокал на кучето, да не отива зян.”

Втората жена на Стефан
Известно време всички кандардисвахме Стефан да ни разкаже някоя своя “first date story”. Уж не щя, не щя, ама накрая кандиса, щото всеки от другите беше разказал – да не остане по-назад. Та разправи ни Стефан следната случка: “Първата ми среща с майката на Елвира (малката му дъщеря) никога няма да я забравя, макар че принципно се старая да забравя за жена си. Та идва тя на първа среща с огромна, огромна кощница. И знаете ли с какво беше пълна? С алкохол! Аз се ококорих, пък тя просто каза: “Ми спечелих от алкохолната лотария”. Явно шведите имат и такова чудо:)

07.07.2016, У Стефан, или Платон, който живееше в тоалетната

sibo1

Първото, което ме застига на влизане у Стефан, е черно подобие на катерица в лудешко преследване на заек. Едва съм се отърсила от шока, пред мен загрухтява цяла дружина малки петнисти прасенца. И те се гонят като откачени! Предстои ми най-симпатичната среща – с две огромни гъски от френска порода, които се доближават, източват шии и ме оглеждат подозрително, сякаш ще се женя за сина им.
Стефан е швед, който живее скромно в малко еко село с още няколко съседи. Строи си дървена къща от рециклирани материали, за което му е нужна помощ (засега и той спи в палатката си, защото къщичката не е довършена). Ние пристигаме като уъркауейъри – иначе казано, хора, които да помагат за ден-два срещу правото да си опънат палатка на поляната му и да се включат с любопитство в бита на непознат. Разправя ни, че от малък рисува къщата на мечтите си и че има стотици скици. Tази, дето я строи сега, в процеса на развитие се изменя от мечтаната представа. Какво ли не е правил – бил е готвач, обикалял е света с бус, имал е кучешки впрягове, баща е на две дъщери от различни майки и се надява децата му да идват по-често тук, където се очертава да живее сам. Казва, че съвсем спокойно може да изкара три години, без да си говори с хора, обаче все пак било хубаво, че има съседи. Това за трите години не го казва с тъга, а като факт (чувала съм го и от други скандинавци, явно го умеят).
О, и забравих да спомена: в компостната външна тоалетна у Стефан се шашнах да видя диалозите на Платон.
И утре ще помагаме тук заедно с Хавиер от Мексико, който чете Херман Хесе, и със Сара от Холандия, която е на 21 и ходи да спи сам-сама в хамак в шведските гори наоколо (тайно й се възхищавам за смелостта).

sibo2
sibo3
sibo4
sibo5

06.07.2016, Sibo, Gävleborgs län

sibo

Тичат като луди по поляната, когато не спят ей така. Велико е край езерната къщура на Стефан от северна Швеция. Скоро ще ви покажа и гъските, няма втори аристократки като тях.

05.07.2016, Упсала, Шега в катедралата

upasal1

Плахо пристъпваме през вратите на огромната катедрала в Упсала. Среща ни строг знак да пазим тишина. Правим няколко крачки, почти смутени, че нарушаваме великолепието вътре с рошавото си присъствие. Няма пукнат човек, което сякаш още повече уголемява пространството. Сводовете са различни, обрисувани в цветни флорални мотиви. Докато стоим съвсем тихо, нещо не-съвсем-определено придърпва слуха ни. Идва някъде отзад, от последните пейки.
Правя няколко крачки на заден ход и звукът се избистря. Някой там хърка! Още крачка и пред мен се разкрива весела гледка – на дъното на тясната пейчица, съвсем близо до знака за тишина, един мъж е събул маратонките си, легнал е на страна и спи. А край него се разнася оглушително, безгрижно хъркане. Става ми смешно, когато в полезрението ми попада табелката да се пази тишина. Вдигам поглед нагоре към красивите сводове и ми се струва, че виждам шегата да витае там. Не е неуместна тук, в храма – та нали често е единственото ни спасение.

upsala2 upsala3 upsala4 upsala5

Текст: Петя Кокудева
Снимки: Георги Янев

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s