Синята палатка – дневник на пътешественика. Част 1

от Петя Кокудева и Георги Янев 

София – Видин – Трансилванските гори – Сибиу – Мишколц

 

 

12.06.16, летящият пианист от Мишколц

bluetent1.miscolz

Спонтанно решаваме да поспрем в непознат унгарски град с непроизносимо име, прочетено левашки от мен като Мисколк (бел. ред: Мишколц). Откриваме пешеходната главна улица на картата и след минути се озоваваме в началото й. Току тръгнали по нея, пред нас се материализира в звук особена гледка: красив мъж на средна възраст, с права коса до раменете, облечен във фрак, свири на роял – там, на сами улицата. Гледаме го, но нещо не се връзва, не е по физичните закони. Ами, да – роялът се движи, плъзга се! При по-незалюхан поглед се вижда, че е снабден с колелца, а пианистът – пианистът има джойстик в дясната ръка, с която управлява плъзгащото се пиано, докато то бавно дрифти по улицата или пресича трамвайните релси, а пък с лявата свири, без сянка от затруднение или фалшива нота. Освен това се усмихва на хората наоколо (а хора наоколо му има непрестанно) и им раздава брошури за предстоящ музикален фестивал (впрочем, не сварва да ги раздава, защото хората са така въодушевени, че сами ги разграбват от рояла). Ние. Какво става с нас. Нас краката ни водят право след летящия пианист. Прекосяваме цялата главна след него, а когато обръща рояла и се спуска обратно по улицата – ние пак сме зад него – до другия край на главната, откъдето тръгнахме. Както можете да се досетите, от Мисколк нищичко не видяхме. Само един летящ пианист.

12.06.16, Сибиу

Румънският стил на живот от стари времена 🙂 В музея на открито Астра в Сибиу.
bluetent1.sibiu4 bluetent1.sibiu3 bluetent1.sibiu2 bluetent1.sibiu

10.06.16, Сигишоара

Неописуем шум вдигат птичурлята. За спане до късно и дума не може да става.

bluetent1.1

09.06.16, пряко от палатката в една гора в Трансилвания

Само щурци и граф Дракула наоколо.

08.06.16, следобеден Видин

Край Дунава на пейка седят баба и дядо и четат епикризи. Малко по-натам по алеята, върху кош с надпис „Еко Титан“, се перчи гарга.

07.06.2016, София, изпращане

Решихме последната вечер, преди да заминем, да спим в горската къщура. Ей така, да й кажем чао. Омотахме се в приготовления, та се оказа, че пристигнахме там чак към 22 ч вечерта. Още като приближихме оградата на съседа, ни блъсна внезапен бял лист – некролог. Кроткият чичо Георги, който неведнъж ни беше давал лопати и мотики, докато строяхме, който непрестанно ни поощряваше и помагаше… Влязохме в къщурата и започнахме да сновем насам-натам, не знаехме къде да се денем, … когато изведнъж в тъмнината засвири гайда. Гайда се чуваше съвсем наблизо пред нас в почти единайсет часа вечерта! Забързахме надолу през мократа трева и какво да видим – двама наши приятели, дошли да ни изпратят. Единият свири на гайдата си, другият с китара на рамо. И пее тази гайда – пред нашата врата и пред вратата на чичо Георги. За всички ни ❤

03.06.16, София

Последният ми работен ден. Идната седмица тримата с Георги и старото туинго заминаваме. Първите няколко месеца с кола и палатка в Скандинавските и Прибалтийските страни, а после – без кола и без палатка, само с раници – се пренасяме през Русия до Япония. Оттам настъпва Азия. Планът ни е умишлено недоизмислен и груб, за да не очакваме нищо конкретно, да можем да се бавим, когато поискаме, и да се опитаме да приемаме спокойно, каквото и да ни се случи. От опит знам – на път се случва какво ли не: от това лос да ти мине пътя в два през нощта, до това да те вали три часа проливен дъжд на една шведска спирка или пък метрото да затвори врати, когато аз съм вътре, но Георги още не е… 🙂


Да сме живи и здрави, след половин година или малко повече ще си видим муцуните отново на любимата българска земя. Ами това е – и аз не знам какво е. 


Петя Кокудева в Трансилвания

 

Текст: Петя Кокудева
Снимки: Георги Янев

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s